Sushruta Samhita

Progress:70.1%

कार्पासिनीमथ च नागबलां च तुल्यां पीत्वा सुखी भवति साधु सुवर्चलां च | काश्मर्यदारुविडदाडिमपिप्पलीषु द्राक्षान्वितासु कृतमम्बुनि पानकं यत् ||३४||

sanskrit

Drinking a mixture of cottonseed, nagabala, and similar substances, along with the sweet and rejuvenating tulsi, makes one happy and healthy. Also, the drink prepared with water, containing the ingredients like Kashmiri daru, pippali, and grapes, is beneficial when consumed.

english translation

कपास के बीज, नागबला और इसी तरह के पदार्थों का मिश्रण, मीठी और स्फूर्तिदायक तुलसी के साथ पीने से व्यक्ति खुश और स्वस्थ रहता है। इसके अलावा, कश्मीरी दारू, पिप्पली और अंगूर जैसी सामग्री से बने पानी से बना पेय पीने से भी लाभ होता है।

hindi translation

kArpAsinImatha ca nAgabalAM ca tulyAM pItvA sukhI bhavati sAdhu suvarcalAM ca | kAzmaryadAruviDadADimapippalISu drAkSAnvitAsu kRtamambuni pAnakaM yat ||34||

hk transliteration by Sanscript