Progress:44.4%

क्वाथो मधुयुतः पीतो हन्ति पित्तकफज्वरम् | कटुकाविजयाद्राक्षामुस्तपर्पटकैः कृतः ||१९६||

A decoction mixed with honey, when consumed, eliminates both Pitta and Kapha fevers. The decoction should be prepared with bitter ingredients like Vijaya, Draksha, Musta, and Prapataka to effectively treat such fevers.

english translation

शहद के साथ मिलाकर काढ़ा पीने से पित्त और कफ दोनों तरह के बुखार दूर होते हैं। इस तरह के बुखार के प्रभावी उपचार के लिए काढ़ा विजया, द्राक्ष, मुस्ता और प्रपातका जैसी कड़वी सामग्री के साथ तैयार किया जाना चाहिए।

hindi translation

kvAtho madhuyutaH pIto hanti pittakaphajvaram | kaTukAvijayAdrAkSAmustaparpaTakaiH kRtaH ||196||

hk transliteration by Sanscript

कषायो नाशयेत् पीतः श्लेष्मपित्तभवं ज्वरम् | भार्गीवचापर्पटकधान्यहिङ्ग्वभयाघनैः ||१९७||

A decoction prepared with ingredients such as Bhargī, Vaca, Prapataka, Dhanya, Hingu, and Abhaya, when consumed, destroys a fever caused by an imbalance of both Kapha and Pitta.

english translation

भार्गी, वाच, प्रपातक, धन्य, हिंगु और अभय जैसे तत्वों से तैयार काढ़ा पीने से कफ और पित्त के असंतुलन के कारण होने वाला बुखार नष्ट हो जाता है।

hindi translation

kaSAyo nAzayet pItaH zleSmapittabhavaM jvaram | bhArgIvacAparpaTakadhAnyahiGgvabhayAghanaiH ||197||

hk transliteration by Sanscript

काश्मर्यनागरैः क्वाथः सक्षौद्रः श्लेष्मपित्तजे | सशर्करामक्षमात्रां कटुकामुष्णवारिणा ||१९८||

A decoction prepared with Kashmarya, Nagara, and other ingredients, mixed with sugar, is effective in treating fevers caused by an imbalance of Kapha and Pitta. When prepared with bitter and hot water, and a small quantity of sugar, it proves beneficial.

english translation

कश्मर्य, नागर और अन्य सामग्री को चीनी के साथ मिलाकर बनाया गया काढ़ा कफ और पित्त के असंतुलन के कारण होने वाले बुखार के इलाज में कारगर है। कड़वे और गर्म पानी और थोड़ी मात्रा में चीनी के साथ तैयार किया गया काढ़ा फायदेमंद साबित होता है।

hindi translation

kAzmaryanAgaraiH kvAthaH sakSaudraH zleSmapittaje | sazarkarAmakSamAtrAM kaTukAmuSNavAriNA ||198||

hk transliteration by Sanscript

पीत्वा ज्वरं जयेज्जन्तुः कफपित्तसमुद्भवम् | किराततिक्तममृतां द्राक्षामामलकं शटीम् ||१९९||

After drinking a decoction made with Kirata-tikta, Amrita, Draksha, Amla, and Shati, a person can overcome fever caused by the combination of Kapha and Pitta.

english translation

किराततिक्त, अमृता, द्राक्ष, आंवला और शती से बने काढ़े को पीने से व्यक्ति कफ और पित्त के मिश्रण से होने वाले बुखार पर काबू पा सकता है।

hindi translation

pItvA jvaraM jayejjantuH kaphapittasamudbhavam | kirAtatiktamamRtAM drAkSAmAmalakaM zaTIm ||199||

hk transliteration by Sanscript

निष्क्वाथ्य वातपित्तोत्थे तं क्वाथं सगुडं पिबेत् | रास्ना वृषोऽथ त्रिफला राजवृक्षफलैः सह ||२००||

After straining, in case of fever caused by the disturbance of Vata and Pitta, the decoction mixed with treacle should be consumed. It may also be prepared with Rasna, Vṛṣa, or Trifala along with fruits of the royal tree.

english translation

वात और पित्त की गड़बड़ी से होने वाले बुखार में छानने के बाद इसमें गुड़ मिलाकर काढ़ा पीना चाहिए। इसे रास्ना, वृष या त्रिफला के साथ राजसी वृक्ष के फलों के साथ भी तैयार किया जा सकता है।

hindi translation

niSkvAthya vAtapittotthe taM kvAthaM saguDaM pibet | rAsnA vRSo'tha triphalA rAjavRkSaphalaiH saha ||200||

hk transliteration by Sanscript