Sushruta Samhita

Progress:68.2%

इति तक्रवर्गः | अथ घृतम् | घृतं तु मधुरं सौम्यं मृदु शीतवीर्यमनभिष्यन्दि स्नेहनमुदावर्तोन्मादापस्मारशूलज्वरानाहवातपित्तप्रशमनमग्निदीपनं स्मृतिमतिमेधाकान्तिस्वरलावण्यसौकुमार्यौजस्तेजोबलकरमायुष्यं वृष्यं मेध्यं वयःस्थापनं गुरु चक्षुष्यं श्लेष्माभिवर्धनं पाप्मालक्ष्मीप्रशमनं विषहरं रक्षोघ्नं च ||९६||

sanskrit

Thus concludes the section on buttermilk. Now, regarding ghee: Ghee is sweet, gentle, and has a mild cooling effect. It does not cause excessive accumulation, provides lubrication, and is beneficial for conditions such as indigestion, epilepsy, mental disorders, pain, fever, and digestive issues. It alleviates vata and pitta doshas, stimulates digestion, enhances memory, intellect, beauty, and youthfulness, and promotes strength, vitality, and longevity. It also supports sexual health, mental clarity, eye health, increases mucus, relieves sins and poverty, detoxifies, and protects against evil spirits.

english translation

इस प्रकार छाछ पर अनुभाग समाप्त होता है। अब, घी के बारे में: घी मीठा, कोमल होता है और इसकी तासीर हल्की ठंडी होती है। यह अत्यधिक संचय का कारण नहीं बनता है, चिकनाई प्रदान करता है, और अपच, मिर्गी, मानसिक विकार, दर्द, बुखार और पाचन समस्याओं जैसी स्थितियों के लिए फायदेमंद है। यह वात और पित्त दोषों को कम करता है, पाचन को उत्तेजित करता है, स्मृति, बुद्धि, सौंदर्य और यौवन को बढ़ाता है, और शक्ति, जीवन शक्ति और दीर्घायु को बढ़ावा देता है। यह यौन स्वास्थ्य, मानसिक स्पष्टता, आंखों के स्वास्थ्य में भी मदद करता है, बलगम को बढ़ाता है, पापों और गरीबी से छुटकारा दिलाता है, विषहरण करता है और बुरी आत्माओं से बचाता है।

hindi translation

iti takravargaH | atha ghRtam | ghRtaM tu madhuraM saumyaM mRdu zItavIryamanabhiSyandi snehanamudAvartonmAdApasmArazUlajvarAnAhavAtapittaprazamanamagnidIpanaM smRtimatimedhAkAntisvaralAvaNyasaukumAryaujastejobalakaramAyuSyaM vRSyaM medhyaM vayaHsthApanaM guru cakSuSyaM zleSmAbhivardhanaM pApmAlakSmIprazamanaM viSaharaM rakSoghnaM ca ||96||

hk transliteration by Sanscript

विपाके मधुरं शीतं वातपित्तविषापहम् | चक्षुष्यमग्र्यं बल्यं च गव्यं सर्पिर्गुणोत्तरम् ||९७||

sanskrit

In digestion, ghee is sweet and cooling, alleviates vata, pitta, and poison, is excellent for the eyes, and provides strength. It is superior to other forms of ghee.

english translation

पाचन में घी मधुर और शीतल है, वात, पित्त और विष को शांत करता है, आंखों के लिए उत्तम है और शक्ति प्रदान करता है। यह घी के अन्य रूपों से बेहतर है।

hindi translation

vipAke madhuraM zItaM vAtapittaviSApaham | cakSuSyamagryaM balyaM ca gavyaM sarpirguNottaram ||97||

hk transliteration by Sanscript

आजं घृतं दीपनीयं चक्षुष्यं बलवर्धनम् | कासे श्वासे क्षये चापि पथ्यं पाके च तल्लघु ||९८||

sanskrit

Ghee is beneficial for digestion, improves eyesight, and increases strength. It is effective in conditions like cough, asthma, and emaciation, and it is light when digested.

english translation

घृत पाचन के लिए लाभकारी, दृष्टि सुधारने वाला और शक्ति बढ़ाने वाला होता है। यह खांसी, दमा, और क्षय जैसी स्थितियों में प्रभावी है, और पाचन में हल्का होता है।

hindi translation

AjaM ghRtaM dIpanIyaM cakSuSyaM balavardhanam | kAse zvAse kSaye cApi pathyaM pAke ca tallaghu ||98||

hk transliteration by Sanscript

मधुरं रक्तपित्तघ्नं गुरु पाके कफावहम् | वातपित्तप्रशमनं सुशीतं माहिषं घृतम् ||९९||

sanskrit

Ghee is sweet, alleviates blood-related disorders, heavy in digestion, and helps in managing cough. It pacifies vata and pitta doshas, and is very cooling. The ghee from a buffalo (Mahiṣa) is particularly noted.

english translation

घृत मधुर है, रक्तपित्त संबंधी विकारों को दूर करता है, पाचन में भारी होता है, और खांसी को नियंत्रित करने में सहायक है। यह वात और पित्त दोषों को शांत करता है और बहुत ठंडा होता है। माहीष (भैंस) का घृत विशेष रूप से महत्वपूर्ण है।

hindi translation

madhuraM raktapittaghnaM guru pAke kaphAvaham | vAtapittaprazamanaM suzItaM mAhiSaM ghRtam ||99||

hk transliteration by Sanscript

औष्ट्रं कटु घृतं पाके शोफक्रिमिविषापहम् | दीपनं कफवातघ्नं कुष्ठगुल्मोदरापहम् ||१००||

sanskrit

Ghee derived from camel (Auṣṭra) is pungent, alleviates swelling, worms, and poisons. It stimulates digestion, pacifies cough and vata doshas, and is beneficial for conditions such as leprosy, tumors, and abdominal issues.

english translation

ऊंट के घृत में तीखापन होता है, यह सूजन, कीड़े और विषों को दूर करता है। यह पाचन को उत्तेजित करता है, कफ और वात दोषों को शांत करता है, और कुष्ठ, गुहा और पेट की समस्याओं में लाभकारी होता है।

hindi translation

auSTraM kaTu ghRtaM pAke zophakrimiviSApaham | dIpanaM kaphavAtaghnaM kuSThagulmodarApaham ||100||

hk transliteration by Sanscript