Progress:23.3%

यथास्ववेदनावर्णं दुष्टं सान्द्रमथाविलम् | पूर्वरूपेऽश्मनः कृच्छ्रान्मूत्रं सृजति मानवः ||६||

The urine, affected by the previous condition of the stone, becomes dense, thick, and cloudy. The person experiences difficulty in urination due to the stone.

english translation

पथरी के पूर्वरूप द्वारा प्रभावित मूत्र घना, गाढ़ा और धुंधला हो जाता है। व्यक्ति को पथरी के कारण मूत्रत्याग में कठिनाई होती है।

hindi translation

yathAsvavedanAvarNaM duSTaM sAndramathAvilam | pUrvarUpe'zmanaH kRcchrAnmUtraM sRjati mAnavaH ||6||

hk transliteration by Sanscript

अथ जातासु नाभिबस्तिसेवनीमेहनेष्वन्यतमस्मिन् मेहतो वेदना मूत्रधारासङ्गः सरुधिरमूत्रता मूत्रविकिरणं गोमेदकप्रकाशमत्याविलं ससिकतं विसृजति; धावनलङ्घनप्लवनपृष्ठयानोष्णाध्वगमनैश्चास्य वेदना भवन्ति ||७||

In the case of those afflicted with pain due to an underlying disease, the following symptoms may occur: the urine may be accompanied by a reddish or blood-stained color, may be obstructed, and may be discharged in a scattered manner resembling a Gomedha gem. The pain may be exacerbated by running, jumping, bathing, or traveling on a rough or heated path.

english translation

जिन्हें किसी अंतर्निहित रोग के कारण वेदना होती है, उन लोगों में निम्नलिखित लक्षण हो सकते हैं: मूत्र में लाल या रक्तस्रावयुक्त रंग हो सकता है, मूत्र मार्ग में अवरोध हो सकता है, और मूत्र गomedha रत्न की तरह बिखरकर निकल सकता है। वेदना दौड़ने, कूदने, स्नान करने, या असमान या गर्म पथ पर यात्रा करने से बढ़ सकती है।

hindi translation

atha jAtAsu nAbhibastisevanImehaneSvanyatamasmin mehato vedanA mUtradhArAsaGgaH sarudhiramUtratA mUtravikiraNaM gomedakaprakAzamatyAvilaM sasikataM visRjati; dhAvanalaGghanaplavanapRSThayAnoSNAdhvagamanaizcAsya vedanA bhavanti ||7||

hk transliteration by Sanscript

तत्र श्लेष्माश्मरी श्लेष्मलमन्नमभ्यवहरतोऽत्यर्थमुपलिप्याधः परिवृद्धिं प्राप्य बस्तिमुखमधिष्ठाय स्रोतो निरुणद्धि, तस्य मूत्रप्रतिघाताद्दाल्यते भिद्यते निस्तुद्यत इव च बस्तिर्गुरुः शीतश्च भवति; अश्मरी चात्र श्वेता स्निग्धा महती कुक्कुटाण्डप्रतीकाशा मधूकपुष्पवर्णा वा भवति, तां श्लैष्मिकीमिति विद्यात् ||८||

In the case of Shleshmashmari (Kapha-originated stone), when a person consumes excessively phlegm-producing food, the Kapha accumulates, increases in size, and obstructs the urinary channel. This obstruction causes the bladder to become distended and heavy, similar to a bloated or cold state. The stone in this condition is white, smooth, large, and resembles the color of an egg or the flower of Madhuka. This type is known as Shleshmiki.

english translation

श्लेष्माश्मरी (श्लेष्मा द्वारा उत्पन्न पत्थर) के मामले में, जब कोई अत्यधिक श्लेष्म-उत्पादक आहार का सेवन करता है, तो श्लेष्मा जमा हो जाता है, आकार में बढ़ जाता है, और मूत्रमार्ग को अवरुद्ध कर देता है। इस अवरोध के कारण मूत्राशय फूल जाता है और भारी हो जाता है, जैसे कि फूला हुआ या ठंडा स्थिति। इस स्थिति में पत्थर सफेद, चिकना, बड़ा होता है और मुर्गी के अंडे या मधूक के फूल के रंग जैसा होता है। इस प्रकार को श्लेष्मिकी के रूप में जाना जाता है।

hindi translation

tatra zleSmAzmarI zleSmalamannamabhyavaharato'tyarthamupalipyAdhaH parivRddhiM prApya bastimukhamadhiSThAya sroto niruNaddhi, tasya mUtrapratighAtAddAlyate bhidyate nistudyata iva ca bastirguruH zItazca bhavati; azmarI cAtra zvetA snigdhA mahatI kukkuTANDapratIkAzA madhUkapuSpavarNA vA bhavati, tAM zlaiSmikImiti vidyAt ||8||

hk transliteration by Sanscript

पित्तयुतस्तु श्लेष्मा सङ्घातमुपगम्य यथोक्तां परिवृद्धिं प्राप्य बस्तिमुखमधिष्ठाय स्रोतो निरुणद्धि, तस्य मूत्रप्रतीघातादूष्यते चूष्यते दह्यते पच्यत इव बस्तिरुष्णवातश्च भवति; अश्मरी चात्र सरक्ता पीतावभासा कृष्णा भल्लातकास्थिप्रतिमा मधुवर्णा वा भवति, तां पैत्तिकीमिति विद्यात् ||९||

In the case of Pittaja Ashmari (Pitta-originated stone), when Kapha, mixed with Pitta, accumulates and increases in size, it obstructs the urinary channel at the mouth of the bladder. This obstruction causes the bladder to become heated, irritated, and affected by the Pitta. The stone in this condition is red, yellowish, or black, resembling the stone of the Bhallataka fruit, or honey-colored. This type is known as Pittiki.

english translation

पित्तयुत अश्मरी (पित्त द्वारा उत्पन्न पत्थर) के मामले में, जब श्लेष्मा, पित्त के साथ मिलकर, जमा होता है और आकार में बढ़ जाता है, तो यह मूत्राशय के मुख पर मूत्रमार्ग को अवरुद्ध कर देता है। इस अवरोध के कारण मूत्राशय गरम, उत्तेजित और पित्त से प्रभावित हो जाता है। इस स्थिति में पत्थर लाल, पीत या काले रंग का होता है, जो भल्लातक फल के पत्थर या मधु के रंग जैसा होता है। इस प्रकार को पैत्तिकी के रूप में जाना जाता है।

hindi translation

pittayutastu zleSmA saGghAtamupagamya yathoktAM parivRddhiM prApya bastimukhamadhiSThAya sroto niruNaddhi, tasya mUtrapratIghAtAdUSyate cUSyate dahyate pacyata iva bastiruSNavAtazca bhavati; azmarI cAtra saraktA pItAvabhAsA kRSNA bhallAtakAsthipratimA madhuvarNA vA bhavati, tAM paittikImiti vidyAt ||9||

hk transliteration by Sanscript

वातयुतस्तु श्लेष्मा सङ्घातमुपगम्य यथोक्तां परिवृद्धिं प्राप्य बस्तिमुखमधिष्ठाय स्रोतो निरुणद्धि, तस्य मूत्रप्रतीघातात्तीव्रा वेदना भवति, तदाऽत्यर्थं पीड्यमानो दन्तान् खादति, नाभिं पीडयति, मेढ्रं प्रमृद्नाति, पायुं स्पृशति, विशर्धते, विदहति, वातमूत्रपुरीषाणि कृच्छ्रेण चास्य मेहतो निःसरन्ति; अश्मरी चात्र श्यावा परुषा विषमा खरा कदम्बपुष्पवत्कण्टकाचिता भवति, तां वातिकीमिति विद्यात् ||१०||

In the case of Vatika Ashmari (Vata-originated stone), when Kapha, saturated with Vata, accumulates and increases in size, it obstructs the urinary channel at the mouth of the bladder. This obstruction leads to severe pain in the bladder, causing the patient to experience intense suffering. The patient may gnash their teeth, press on the umbilicus, rub the scrotum, touch the rectum, experience severe pain, and suffer from difficult urination, defecation, and belching. The stone in this condition is dusky, rough, uneven, and thorny, resembling the flower of the Kadamba tree. This type is known as Vatiki.

english translation

वातयुत अश्मरी (वात द्वारा उत्पन्न पत्थर) के मामले में, जब श्लेष्मा, वात के साथ संतृप्त होकर जमा होता है और आकार में बढ़ जाता है, तो यह मूत्राशय के मुख पर मूत्रमार्ग को अवरुद्ध कर देता है। इस अवरोध के कारण मूत्राशय में तीव्र पीड़ा होती है, जिससे रोगी को अत्यधिक कष्ट होता है। रोगी दांतों को पीस सकता है, नाभि को दबा सकता है, मेढ्र को रगड़ सकता है, पायु को छू सकता है, और उसे कठिन मूत्राशय, मल त्याग और डकार की कठिनाई हो सकती है। इस स्थिति में पत्थर काला, कठोर, विषम और कांटेदार होता है, जो कदंब के फूल की तरह होता है। इस प्रकार को वातिकी के रूप में जाना जाता है।

hindi translation

vAtayutastu zleSmA saGghAtamupagamya yathoktAM parivRddhiM prApya bastimukhamadhiSThAya sroto niruNaddhi, tasya mUtrapratIghAtAttIvrA vedanA bhavati, tadA'tyarthaM pIDyamAno dantAn khAdati, nAbhiM pIDayati, meDhraM pramRdnAti, pAyuM spRzati, vizardhate, vidahati, vAtamUtrapurISANi kRcchreNa cAsya mehato niHsaranti; azmarI cAtra zyAvA paruSA viSamA kharA kadambapuSpavatkaNTakAcitA bhavati, tAM vAtikImiti vidyAt ||10||

hk transliteration by Sanscript