Progress:23.6%

तत्र श्लेष्माश्मरी श्लेष्मलमन्नमभ्यवहरतोऽत्यर्थमुपलिप्याधः परिवृद्धिं प्राप्य बस्तिमुखमधिष्ठाय स्रोतो निरुणद्धि, तस्य मूत्रप्रतिघाताद्दाल्यते भिद्यते निस्तुद्यत इव च बस्तिर्गुरुः शीतश्च भवति; अश्मरी चात्र श्वेता स्निग्धा महती कुक्कुटाण्डप्रतीकाशा मधूकपुष्पवर्णा वा भवति, तां श्लैष्मिकीमिति विद्यात् ||८||

In the case of Shleshmashmari (Kapha-originated stone), when a person consumes excessively phlegm-producing food, the Kapha accumulates, increases in size, and obstructs the urinary channel. This obstruction causes the bladder to become distended and heavy, similar to a bloated or cold state. The stone in this condition is white, smooth, large, and resembles the color of an egg or the flower of Madhuka. This type is known as Shleshmiki.

english translation

श्लेष्माश्मरी (श्लेष्मा द्वारा उत्पन्न पत्थर) के मामले में, जब कोई अत्यधिक श्लेष्म-उत्पादक आहार का सेवन करता है, तो श्लेष्मा जमा हो जाता है, आकार में बढ़ जाता है, और मूत्रमार्ग को अवरुद्ध कर देता है। इस अवरोध के कारण मूत्राशय फूल जाता है और भारी हो जाता है, जैसे कि फूला हुआ या ठंडा स्थिति। इस स्थिति में पत्थर सफेद, चिकना, बड़ा होता है और मुर्गी के अंडे या मधूक के फूल के रंग जैसा होता है। इस प्रकार को श्लेष्मिकी के रूप में जाना जाता है।

hindi translation

tatra zleSmAzmarI zleSmalamannamabhyavaharato'tyarthamupalipyAdhaH parivRddhiM prApya bastimukhamadhiSThAya sroto niruNaddhi, tasya mUtrapratighAtAddAlyate bhidyate nistudyata iva ca bastirguruH zItazca bhavati; azmarI cAtra zvetA snigdhA mahatI kukkuTANDapratIkAzA madhUkapuSpavarNA vA bhavati, tAM zlaiSmikImiti vidyAt ||8||

hk transliteration by Sanscript