Progress:70.5%

घनामवक्त्रां पिडकामुन्नतां परिमण्डलाम् | अन्धालजीमल्पपूयां तां विद्यात् कफवातजाम् ||६||

The disease characterized by dense, raised, and slightly pus-filled eruptions appearing in circular patches is known as Andhalaji. It is caused by the deranged Kapha and Vata.

english translation

जिस रोग की पहचान घनी, उठी हुई, और थोड़ी पूजित फुंसियों से होती है, जो गोलाकार चकत्तों में दिखाई देती हैं, उसे अंधालजी कहा जाता है। यह कफ और वात के विकार से उत्पन्न होता है।

hindi translation

ghanAmavaktrAM piDakAmunnatAM parimaNDalAm | andhAlajImalpapUyAM tAM vidyAt kaphavAtajAm ||6||

hk transliteration by Sanscript

विवृतास्यां महादाहां पक्वोदुम्बरसन्निभाम् | विवृतामिति तां विद्यात् पित्तोत्थां परिमण्डलाम् ||७||

The disease characterized by flat-topped, circular patches that resemble ripe fig fruits and are attended by an intolerable burning sensation is known as Vivrita. It arises from the deranged Pitta.

english translation

जिस रोग की पहचान चपटा, गोलाकार चकत्तों से होती है, जो पक्वोदुम्बर के फल के समान होती हैं और जिसमें असहनीय जलन होती है, उसे विवृत कहा जाता है। यह पित्त के विकार से उत्पन्न होता है।

hindi translation

vivRtAsyAM mahAdAhAM pakvodumbarasannibhAm | vivRtAmiti tAM vidyAt pittotthAM parimaNDalAm ||7||

hk transliteration by Sanscript

ग्रथिताः पञ्च वा षड्वा दारुणाः कच्छपोन्नताः | कफानिलाभ्यां पिडका ज्ञेया कच्छपिका बुधैः ||८||

The disease characterized by five or six hard, elevated, nodular eruptions resembling a tortoise is known as Kachapika. It is caused by the deranged Kapha and Vata.

english translation

जिस रोग की पहचान पांच या छह कठोर, उठी हुई, नोड्यूलर फुंसियों से होती है, जो कच्छप के समान होती हैं, उसे कच्छपिका कहा जाता है। यह कफ और वात के विकार से उत्पन्न होता है।

hindi translation

grathitAH paJca vA SaDvA dAruNAH kacchaponnatAH | kaphAnilAbhyAM piDakA jJeyA kacchapikA budhaiH ||8||

hk transliteration by Sanscript

पाणिपादतले सन्धौ ग्रीवायामूर्ध्वजत्रुणि | ग्रन्थिर्वल्मीकवद्यस्तु शनैः समुपचीयते ||९||

A tumor resembling an anthill, which gradually increases in size, appears on the palms, soles, joints, neck, or at the upper part of the shoulder.

english translation

जो ग्रंथि वाल्मीकि के समान होती है और धीरे-धीरे बढ़ती है, वह हथेलियों, पैरों के तलवों, जोड़ों, गले या कंधों के ऊपरी भाग में दिखाई देती है।

hindi translation

pANipAdatale sandhau grIvAyAmUrdhvajatruNi | granthirvalmIkavadyastu zanaiH samupacIyate ||9||

hk transliteration by Sanscript

तोदक्लेदपरीदाहकण्डूमद्भिर्मुखैर्वृतः | व्याधिर्वल्मीक इत्येष कफपित्तानिलोद्भवः ||१०||

This disease, known as "Valmika," caused by Kapha, Pitta, and Vata, is characterized by pain, moisture, burning sensation, and itching, and is covered with lesions.

english translation

यह "वल्मीकि" नामक व्याधि कफ, पित्त और वायु के कारण उत्पन्न होती है, जिसमें दर्द, सीलन, जलन और खुजली होती है, और यह घावों से ढकी होती है।

hindi translation

todakledaparIdAhakaNDUmadbhirmukhairvRtaH | vyAdhirvalmIka ityeSa kaphapittAnilodbhavaH ||10||

hk transliteration by Sanscript