Sushruta Samhita

Progress:70.2%

तस्माल्लघुतरं रूक्षं माक्षिकं प्रवरं स्मृतम् | श्वासादिषु च रोगेषु प्रशस्तं तद्विशेषतः ||१३६||

sanskrit

Therefore, Māksika honey is considered superior, being lighter and drier. It is particularly recommended in ailments like asthma and similar diseases.

english translation

इसलिए माक्षिक मधु को श्रेष्ठ माना गया है, यह हल्का और रूक्ष होता है। इसे विशेष रूप से श्वास (अस्थमा) आदि रोगों में प्रशंसित माना गया है।

hindi translation

tasmAllaghutaraM rUkSaM mAkSikaM pravaraM smRtam | zvAsAdiSu ca rogeSu prazastaM tadvizeSataH ||136||

hk transliteration by Sanscript

स्वादुपाकं गुरु हिमं पिच्छिलं रक्तपित्तजित् | श्वित्रमेहकृमिघ्नं च विद्याच्छात्रं गुणोत्तरम् ||१३७||

sanskrit

The honey known as Chātra is sweet in digestion, heavy, cold, slimy, and effective in alleviating blood disorders (Rakta Pitta). It is beneficial for treating leukoderma, diabetes, and parasitic infections, and is regarded as highly potent.

english translation

छात्र मधु स्वादु पचने में, भारी, शीतल, पिच्छिल और रक्तपित्त को जीतने वाला है। यह श्वित्र (सफेद दाग), मधुमेह और कृमियों को नष्ट करने में भी लाभकारी है और इसे गुणों में श्रेष्ठ माना गया है।

hindi translation

svAdupAkaM guru himaM picchilaM raktapittajit | zvitramehakRmighnaM ca vidyAcchAtraM guNottaram ||137||

hk transliteration by Sanscript

आर्घ्यं मध्वतिचक्षुष्यं कफपित्तहरं परम् | कषायं कटु पाके च बल्यं तिक्तमवातकृत् ||१३८||

sanskrit

The honey known as Ārghya is highly beneficial for the eyes, effectively alleviates Kapha and Pitta doshas, has an astringent and pungent taste after digestion, strengthens the body, and has a bitter quality without aggravating Vata.

english translation

आर्घ्य मधु आँखों के लिए अत्यंत लाभकारी है, कफ और पित्त दोषों को दूर करता है, इसका स्वाद कषाय और पकने के बाद कटु होता है, यह शरीर को बल देने वाला और तिक्त होता है, तथा वात को बढ़ाता नहीं है।

hindi translation

ArghyaM madhvaticakSuSyaM kaphapittaharaM param | kaSAyaM kaTu pAke ca balyaM tiktamavAtakRt ||138||

hk transliteration by Sanscript

औद्दालकं रुचिकरं स्वर्यं कुष्ठविषापहम् | कषायमम्लमुष्णं च पित्तकृत् कटुपाकि च ||१३९||

sanskrit

The honey known as Auddālaka enhances taste, improves voice, and is effective in treating skin diseases and poisons. It has an astringent and sour taste, is hot in potency, aggravates Pitta, and has a pungent effect after digestion.

english translation

औद्दालक मधु रुचि बढ़ाने वाला, स्वर को मधुर बनाने वाला, कुष्ठ और विष को दूर करने वाला है। इसका स्वाद कषाय और अम्ल होता है, यह उष्ण प्रकृति का होता है, पित्त को बढ़ाता है और पकने के बाद कटु प्रभाव देता है।

hindi translation

auddAlakaM rucikaraM svaryaM kuSThaviSApaham | kaSAyamamlamuSNaM ca pittakRt kaTupAki ca ||139||

hk transliteration by Sanscript

छर्दिमेहप्रशमनं मधु रूक्षं दलोद्भवम् | बृंहणीयं मधु नवं नातिश्लेष्महरं समम् ||१४०||

sanskrit

The honey that alleviates vomiting and diabetes is dry and derived from leaves. Fresh honey that is nourishing does not excessively reduce Kapha and is balanced.

english translation

जो मधु वमन और मधुमेह को दूर करता है, वह रूक्ष और पत्तों से उत्पन्न होता है। ताजे मधु को बृंहणकारी माना जाता है, यह अत्यधिक कफ घटाने वाला नहीं होता और संतुलित होता है।

hindi translation

chardimehaprazamanaM madhu rUkSaM dalodbhavam | bRMhaNIyaM madhu navaM nAtizleSmaharaM samam ||140||

hk transliteration by Sanscript