Sushruta Samhita

Progress:99.1%

तत्र तल्पोत्थितेनासेवितः प्रतिमर्शो रात्रावुपचितं नासास्रोतोगतं मलमुपहन्ति मनःप्रसादं च करोति, प्रक्षालितदन्तेनासेवितो दन्तानां दृढतां वदनसौगन्ध्यं चापादयति, गृहान्निर्गच्छता सेवितो नासास्रोतसः क्लिन्नतया रजोधूमो वा न बाधते, व्यायाममैथुनाध्वपरिश्रान्तेनासेवितः श्रममुपहन्ति, मूत्रोच्चारान्ते सेवितो दृष्टेर्गुरुत्वमपनयति, कवलाञ्जनान्ते सेवितो दृष्टिं प्रसादयति, भुक्तवता सेवितः स्रोतसां विशुद्धिं लघुतां चापादयति, वान्तेनासेवितः स्रोतोविलग्नं श्लेष्माणमपोह्य भक्ताकाङ्क्षामापादयति, दिवास्वप्नोत्थितेनासेवितो निद्राशेषं गुरुत्वं मलं चापोह्य चित्तैकाग्र्यं जनयति, सायं चासेवितः सुखनिद्राप्रबोधं चेति ||५२||

sanskrit

When administered after rising from bed, the Pratimarsa clears the nasal passages of impurities and promotes mental clarity. When used after cleaning the teeth, it strengthens the teeth and imparts a pleasant odor to the mouth. After leaving home, it helps prevent the accumulation of mucus or dust in the nasal passages. After exercise, sexual activity, or exertion, it alleviates fatigue. After urination, it reduces heaviness in vision, while after mouth rinsing, it enhances visual clarity. If consumed after eating, it purifies the channels and reduces heaviness. If used after vomiting, it eliminates phlegm and satisfies the appetite. After awakening from daytime sleep, it removes residual heaviness and impurities, promoting concentration of the mind. Finally, when taken in the evening, it facilitates a pleasant awakening from sleep.

english translation

जब बिस्तर से उठने के बाद प्रशासित किया जाता है, तो प्रतिमरसा नासिका मार्ग से अशुद्धियों को साफ करता है और मानसिक स्पष्टता को बढ़ावा देता है। दांतों को साफ करने के बाद इसका उपयोग करने से दांत मजबूत होते हैं और मुंह से भीनी-भीनी खुशबू आती है। घर से निकलने के बाद, यह नासिका मार्ग में बलगम या धूल के जमाव को रोकने में मदद करता है। व्यायाम, यौन गतिविधि या परिश्रम के बाद, यह थकान को कम करता है। पेशाब के बाद, यह दृष्टि में भारीपन को कम करता है, जबकि मुँह धोने के बाद, यह दृश्य स्पष्टता को बढ़ाता है। अगर खाने के बाद इसका सेवन किया जाए तो यह नाड़ियों को शुद्ध करता है और भारीपन को कम करता है। उल्टी होने पर इसका प्रयोग करने से कफ दूर होता है और भूख शांत होती है। दिन की नींद से जागने के बाद, यह बचे हुए भारीपन और अशुद्धियों को दूर करता है, मन की एकाग्रता को बढ़ावा देता है। अंत में, जब शाम को लिया जाता है, तो यह नींद से सुखद जागृति की सुविधा प्रदान करता है।

hindi translation

tatra talpotthitenAsevitaH pratimarzo rAtrAvupacitaM nAsAsrotogataM malamupahanti manaHprasAdaM ca karoti, prakSAlitadantenAsevito dantAnAM dRDhatAM vadanasaugandhyaM cApAdayati, gRhAnnirgacchatA sevito nAsAsrotasaH klinnatayA rajodhUmo vA na bAdhate, vyAyAmamaithunAdhvaparizrAntenAsevitaH zramamupahanti, mUtroccArAnte sevito dRSTergurutvamapanayati, kavalAJjanAnte sevito dRSTiM prasAdayati, bhuktavatA sevitaH srotasAM vizuddhiM laghutAM cApAdayati, vAntenAsevitaH srotovilagnaM zleSmANamapohya bhaktAkAGkSAmApAdayati, divAsvapnotthitenAsevito nidrAzeSaM gurutvaM malaM cApohya cittaikAgryaM janayati, sAyaM cAsevitaH sukhanidrAprabodhaM ceti ||52||

hk transliteration by Sanscript