Progress:79.6%

शतपद्यस्तु- परुषा, कृष्णा, चित्रा, कपिला, पीतिका, रक्ता, श्वेता, अग्निप्रभा, इत्यष्टौ; ताभिर्दष्टे शोफो वेदना दाहश्च हृदये, श्वेताग्निप्रभाभ्यामेतदेव दाहो मूर्च्छा चातिमात्रं श्वेतपिडकोत्पत्तिश्च ||३०||

The eight types of Shatapadya are: harsh, black, variegated, yellow, pale, red, white, and fire-like. When bitten by these, symptoms include swelling, pain, and burning in the heart. With the white and fire-like ones, the burning sensation and fainting are extreme, and the white variety causes the development of a white swelling.

english translation

शतपद्य के आठ प्रकार हैं: कठोर, काला, रंग-बिरंगा, पीला, पीला, लाल, सफेद और अग्नि जैसा। इनके काटने पर, लक्षणों में हृदय में सूजन, दर्द और जलन शामिल हैं। सफेद और अग्नि जैसे शतपद्य में जलन और बेहोशी बहुत ज़्यादा होती है, और सफ़ेद किस्म के शतपद्य में सफ़ेद सूजन विकसित होती है।

hindi translation

zatapadyastu- paruSA, kRSNA, citrA, kapilA, pItikA, raktA, zvetA, agniprabhA, ityaSTau; tAbhirdaSTe zopho vedanA dAhazca hRdaye, zvetAgniprabhAbhyAmetadeva dAho mUrcchA cAtimAtraM zvetapiDakotpattizca ||30||

hk transliteration by Sanscript