Progress:24.0%

विडङ्गं चन्दनं पत्रं प्रियङ्गुर्ध्यामकं तथा | हरिद्रे द्वे बृहत्यौ च सारिवे च स्थिरा सहा ||४८||

Vidanga, Chandan, Patra, Priyangu, Dhyamaka, Haridra, and the two varieties of Brihati along with Sārivā and Sthirā are all medicinal plants. These herbs are used in traditional Ayurvedic treatments, particularly for their detoxifying, anti-inflammatory, and medicinal properties. They are combined in various formulations to treat ailments, including poisoning and related symptoms.

english translation

विदंगा, चंदन, पात्रा, प्रियंगु, ध्यमाका, हरिद्रा, और बृहती की दो किस्में सारिवा और स्थिरा के साथ सभी औषधीय पौधे हैं। इन जड़ी-बूटियों का उपयोग पारंपरिक आयुर्वेदिक उपचारों में किया जाता है, विशेष रूप से उनके विषहरण, सूजन-रोधी और औषधीय गुणों के लिए। इन्हें विषाक्तता और संबंधित लक्षणों सहित बीमारियों के इलाज के लिए विभिन्न फॉर्मूलेशन में संयोजित किया जाता है।

hindi translation

viDaGgaM candanaM patraM priyaGgurdhyAmakaM tathA | haridre dve bRhatyau ca sArive ca sthirA sahA ||48||

hk transliteration by Sanscript